Hovedside

Hvorfor matrettsanger

Månedens rett

Spørsmål/Svar

Medlemsområde

Informasjon

Kontakt ossKjøtt & Fjærkre

Fisk & Supper

Skalldyr

Grillretter

Lett Blanding

Årstidens Matretter


Rakfisk - "Rakfiskens Venner"

Hymne til rakfisken

Ingen matretter er vel i den grad blitt beundret, elsket, hatet og foraktet, som den norske rakfisk. Den norske rakfisken er av høy byrd, den tilhører verdens fineste fiskefamilie; familien Salmo. Som adelen har sitt blå blod, så har også rakfisken sin dyprøde farge, når den er på sitt fineste.

Å legge ned god rakfisk, er en kunst som har gått i arv i utallige generasjoner. Renslighet, saltgehalt og lagring er helt bestemmende for det gode resultatet, lagringstemperatur og lagringssted likedan.

Når den første rakfisken tas opp om høsten, er dette hos rakfiskelskerne en rituell handling verdig en yppersteprest.

Skal nytes som god vin
Rakfisk er ikke råtten fisk som mange tror. En god rakfisk skal ha en ren aromasmak, og en god ettersmak som fremtrer etter et par minutter, og fisken må ha en til to timer i romtemperatur før den spises. Den skal smakes temperert, akkurat som rødvin… og det er slett ikke til å unngå at rakfisken, delikat som den er, gir inspirasjon til skaperkraften i mennesket - for ikke å snakke om tilbehøret: Nypoteter, rå løk, meierismør, rømme, lefse, flatbrød, ’rakfiskøl’ og ’Rakfiskakevitt’.

Å skrive hymner eller andre hyldningssanger til og om utifra gode matretter er noe som har vært i fra gammelt av, og hva er vel mer naturlig enn å skrive hymner eller arier over en så edel matrett som rakfisk? ”Hymne til Rakfisken” og ”Arie Om Rakfisken”, du finner dem begge her hos meg under kategori ”Matrettsanger” og ”Julebord”, og de er skrevet på kjente melodier som: ”Musevisa”, og ”Eg ve sønge om min sorg” (Fjellveivisen).

En ”smaksprøve” finner du her.
De spann og kar er ekte, er ingen sarkofag,
nei, oppi ligger røde, runde ørreter i lag.
De pene er å se på, men lukter ikke bra,
har lukt av gammel kål – vi tar en ”Rakfisk-skål”!
./Heisann, hoppsann, fallerallera.
Lukten er forferdelig, men smaken, himmelsk bra./


rakfisk  

Tilbake til hovedsiden for andre festsanger - Trykk herBanner 2
Tryggferdsel

Proveks AS
Bølerveien 11, 1455 Nordre Frogn
Orgnr: 986 600 116 - Sideoversikt