Hovedside

Hvorfor matrettsanger

Månedens rett

Spørsmål/Svar

Medlemsområde

Informasjon

Kontakt ossKjøtt & Fjærkre

Fisk & Supper

Skalldyr

Grillretter

Lett Blanding

Årstidens Matretter


Hyldest til Pinnekjøtt

Julemat som forslår med Pinnekjøtt - sang som består!

Pinnekjøtt er fortrinnsvis en vestlandsk julematrett av saltede og tørkede ribben fra sau eller får, som dampkokes over en rist av bjørkepinner eller metallrist. Pinnekjøtt kalles også julesteik, ribbesteik, pinnesteik, smaleribbe, fåreribbe eller bare ribbe.

Retten har sine røtter i det gamle norske bondesamfunnet der saltet og tørket kjøtt var en viktig del av kostholdet. Pinnekjøttet har sitt opphav i områder med stort sauehold, særlig på Vestlandet., og det er en lang prosess fra fersk ribbe til pinnekjøtt. Selv om prosessen med salting og tørking av pinnekjøttet i dag er industrialisert, er prinsippene fortsatt de samme som fra gammelt av, og man kan få kjøpt både hele pinnekjøttsider og ferdig oppskåret ribbepinner.

Pinnekjøtt er fantastisk godt og er tradisjonelt brukt som julemat, først og fremst på Vestlandet, men de siste par år har det vært en formidabel økning av pinnekjøttspising, som julemat, i hele Norge. Det er lett å forstå hvorfor, og til en så tradisjonsrik og utsøkt matrett som pinnekjøtt, så finnes det jo selvsagt en sang, skrevet spesielt for pinnekjøtt.

Du kan altså gjøre tradisjonen enda mer tradisjonsrik ved å begynne pinnekjøttmåltidet med for eksempel denne pinnekjøttsang:

O, Pinnekjøtt, O, Pinnekjøtt;
så deilig, langt og smørebløtt!
Du dufter heaven - klar til bruk,
fornøye skal nå mang en buk.
O, Pinnekjøtt, O, Pinnekjøtt!
Så deilig, langt og smørebløtt.pinnekjøtt  

Tilbake til matrett og andre sanger til fest - Trykk her

Banner 2
Tryggferdsel

Proveks AS
Bølerveien 11, 1455 Nordre Frogn
Orgnr: 986 600 116 - Sideoversikt